Mindig sokan kérdezik Tőlem évközben, hogy milyen lesz az idei évjárat, de erre csak utólag tudunk válaszolni, hiszen annyi mindentől függ….A 2016-os év nagyon ígéretesnek indult. A nyár időjárása kiegyensúlyozott volt. A növényvédelemmel sem volt különösebb probléma, a jégverést is megúsztuk, nagyon bizakodtunk abban, hogy a 2016 egy kiváló évjárat lesz. De augusztus végén rengeteg eső esett majd egy rendkívül csapadékos és hűvös ősz köszöntött ránk. Szeptember 9.-én kezdtük a szüretet a Sárgamuskotály fajtával a Danczka és az Ősz-hegy dűlőben. Gondosan válogatva szüreteltünk, csak a legszebb leghibátlanabb fürtök kerültek a szüretelőládákba, Sajnos elég sok került a földre is mert a csapadékos idő miatt beindult az ecetes rothadás. Aztán szeptember 25.-én folytattuk tovább a Birsalmáson, gyönyörű, egészséges Hárslevelűt szedtünk. Itt nem is kellett válogatnunk. A Hárslevelű szépen tartotta magát. Majd folytattuk 27.-én és 29.-én a Nyúlászón és a Kis-hegyen. Csak az ép szőlőt szedtük le. Azokat a fürtöket amiben elindult a töppedés és az aszúsodás fent hagytuk, hogy tovább érjen, optimisták voltunk..máshogy nem megy… Október elsején folytattuk az Urbánban. Gyönyörű őszi nap volt, októberhez képest már majdnem túl meleg 26 fokkal. Itt csodálatos aszúszemeket is tudtunk szüretelni. Szeretem az Urbánt, a kedvenc dűlőm. A gyengébb évjáratokban is magas minőséget produkál. Hosszan érlelhető, vastag, minerális száraz borokat ad nekünk. Október nyolcadikán fagyos hajnalban folytattuk a Danczkán és a Juharoson. Már nyoma sem volt az egy héttel ezelőtti nyári melegnek. Az egész heti eső megtette hatását, sokat kellett válogatni. Aztán vártunk két hetet, borongós, esős hideg napok jöttek. Akkor már tudtuk, hogy el kell engedni a nagy évjárat reményét. Majd október 24.-én folytattuk a késői szüret alapanyaggal.Folyamatosan szedtünk 28.-áig, Simon, Juda napjáig, milyen érdekes, a régi időkben ekkor indult a szüret. A szüret utolsó napjai nem voltak túl örömteliek. Rengeteg válogatás, még több sóhaj. De elfogadtuk, hogy most ezt adta a Jóisten. Mi megtettünk mindent,kihoztuk a legjobbat belőle! Volt már ettől sokkal rosszabb, és még lesz sokkal jobb is! Megyünk tovább! Várjuk a következő csúcs évjáratot, reménykedünk, hogy a 2017 az lesz! Hit, remény, elfogadás, alázat, ezek a legfontosabbak az életben és a szőlőművelésben is. Minden napunk erről szól a szüret után is!